CEFNet FAQ

Cesto postavljana pitanja i odgovori
verzija 1.4 - 03.99.


Sadrzaj:

 1. Sto je to CEFNet?
 2. Koje su prednosti CEFNeta?
 3. Gdje mogu naci CEFNet?
 4. Kako poslati datoteku u CEFNet?
 5. Koji su uvjeti za slanje datoteke u CEFNet?
 6. Sto se prenosi CEFNetom?
 7. Kako se ukljuciti u CEFNet?
 8. Sto je to TIC tehnologija?

Q 1. Sto je to CEFNet?

CEFNet ( kratica od Croatian Echo-File Network ) je mreza za razmjenu datoteka u okviru Croatianet (Fidonet mreza 2:381) mreze BBSova. To je najbrzi i najsigurniji nacin za distribuciju datoteka sirom Hrvatske. Za sada postoje slijedece sekcije datoteka:

CF_NODEL <CEFNet> Nodelist, Pointlist
(N381LIST.*, POINT381.*)
CF_CNET <CEFNet> CroatiaNet datoteke
(CN_PRAV.ZIP, CROANET.ZIP)
CF_RAZNO <CEFNet> Razno
(BBS-SI.ZIP, BBSOVI.ZIP, DAFR*.ZIP, GUIDA, ... )
CF_CROW <CEFNet> CroWare - programi domacih autora
(TIPKAWIN, KEYREG, 4TAG, CONVERT, ... )

Za automatizaciju prijenosa koristi se TIC tehnologija.

Datoteke su dostupne i preko Interneta.

Q 2. Koje su prednosti CEFNeta?

Ako zelite siroko distribuirati svoju datoteku morate je uploadati na mnoge BBSove. Na svakom od njih ona ce se posebno kontrolirati prije uvrstavanja medju one dostupne korisnicima. Nije sigurno da ce tako uploadana datoteka i biti dostupna korisnicima na svakom BBSu, a pitanje je i vremena koje ce proci od vaseg uploada do omogucavanja downloada. Potrebno je mnogo vremena i truda za siroku distribuciju na taj nacin. CEFNet vam omogucava mnogo jednostvaniju distribuciju. Uploadanjem datoteke na samo jedan BBS koji je ukljucen u CEFNet, ona ce se distribuirati automatski na sva ostala CEFNet cvorista. Osim BBSova CEFNet datoteke preuzimaju i pointi, a sve se prenosi i na Internet. Provjera se u principu obavlja na samo jednom ulaznom cvoristu, a zatim automatski distribuira na ostale BBSove i pointe. Na vecini BBSova datoteke postaju dostupne svim korisnicima odmah po prijemu. Distribucija datoteka preko CEFNeta je brza, jeftina i pouzdana.
Q 3. Gdje mogu naci CEFNet?

CF_NODEL sekcija je sluzbena i distribuira se na sve CroatiaNet BBSove. Ostale sekcije BBSovi preuzimaju prema zelji. Evo popisa:

BBS FidoNet adresa
Alt::BBS, Split 2:381/100
FESB BBS, Split 2:381/101
G-Box, Samobor 2:381/102
Sprint, Zagreb 2:381/112
Helicom BBS, Bjelovar 2:381/121
Warp BBS, Sesvete 2:381/160

Datoteke u CEFNet sekcijama uglavnom su dostupne svim registriranim korisnicima i za njihov download korisnik ne treba platiti clanarinu.

Na Internetu CEFNet je raspoloziv preko World Wide Web URL-a:

http://www.blagi.net/bbs/cefnet.html

Q 4. Kako poslati datoteku u CEFNet?

Dovoljno je uploadati datoteku na neko od navedenih cvorista CEFNeta, a u popratnoj poruci zatraziti distribuciju preko CEFNeta i kratki opis datoteke ne dulji od 100 znakova. Ako BBS nije definiran za slanje datoteka u CEFNet sisop ce vasu datoteku dostaviti na pravo mjesto. Nemojte svoju datoteku sa zahtjevom za distribuciju putem CEFNeta slati na vise BBSova istovremeno.

Q 5. Koji su uvjeti za slanje datoteke u CEFNet?

Datoteka za distribuciju treba biti autorski rad u nekoj od kategorija koje odgovaraju CEFNet sekcijama. Datoteke su komprimirane, a programi trebaju imati upute. Velicina komprimirane datoteke ne smije biti veca od 500 KB. U obzir dolaze samo materijali koji se smiju slobodno distribuirati: public domain, freeware, shareware i sl.

Q 6. Sto se prenosi CEFNetom?

CEFNet je podijeljen na cetiri sekcije.

CF_NODEL se koristi za distribuciju nodelist datoteka potrebnih BBSovima i pointima CroatiaNeta. Svi BBSovi trebaju primati datoteke iz ove sekcije. Datoteke ubacuju koordinator mreze i point manager mreze 2:381.

CF_CNET je namijenjena distribuciji materijala CroatiaNet mreze BBSova. To su pravila i cesto postavljana pitanja i odgovori pojedinih konferencija.

CF_RAZNO je na namijenjena distribuciji raznih datoteka, uglavnom tekstova domacih autora. Sada se njom periodicno distribuiraju prikazi filmova koje Dragan Antulov objavljuje u konferenciji TV&FILM.HR, elektronski casopis Guida urednika Dalibora Kezelea, popis hrvatskih BBSova, popis slovenskih BBSova (BBS_SI.ZIP) Marjana Potrca, cjenik impulsa (IMPyymm.ZIP) Zdravka Blagdana, BBS kultura u mreznim konferencijama (BBSKULxx.ZIP) Dalibora Kezelea. U toj sekciji se nalaze i razni drugi materijali.

CF_CROW je namijenjena distribuciji public domain, freeware, shareware i demo programa domacih autora. Za sada postoji samo jedna generalna sekcija. Ovisno o kolicini datoteka i njihovoj vrsti moguce je i otvaranje dodatnih sekcija.

Q 7. Kako se ukljuciti u CEFNet?

Ukljucenje u CEFNet moguce je na vise nacina. Mozete preuzimati datoteke jednostavnim ukljucenjem na nadredjenom cvoristu CEFNeta ili automatski porukom nekom automatu tipa Areafix ili rucno, tako da vam sisop ukljuci prijenos CEFNet sekcija. U CEFNet se ukljucuju FidoNet cvorista (uglavnom su to BBSovi) i pointi.

Ukljucenje odredjenih sekcija datoteka na 2:381/100 (Alt::BBS) provodi se slanjem netmail poruke na adresu 2:381/100 i ime: AREAFIX ili FILEFIX ili SEAL. Sa %HELP u tijelu poruke dobijate upute za koristenje. Sekciju CF_NODEL ukljucuje automatski sisop HOST-a ili HUBA svim cvoristima koja preuzimaju postu od njega.

Datoteke iz navedenih konferencija distribuiraju se TIC tehnologijom, pa ukoliko kod sebe konfigurirate TIC procesor mozete datoteke automatski ukljucivati u odgovarajuce sekcije datoteka na svom BBS-u. TIC procesor mora podrzavati format sekcija (area, lib, dir) datoteka na vasem BBSu.

Evo primjera TIC.CFG datoteke za TICK program Barry Gellera:

 *********** TIC.CFG
 Net 381
 Node 100
 IN C:\Tic       (This specifies the inbound area)
 ZONE 2 C:\Max\Outbound (This specifies the Outbound area)
 HOLD C:\Tic\Hold\   (Where outbound TICs and FLEs are kept)
 QDIR C:\Tic\Qdir    (MUST be defined - not yet used)
 STOPDUP C:\Tic\Dupes  (Optional parameter, turns on Stopdup
 MAIL E:\Msg\Matrix
 LOGPATH    (If present, log the PATH lines to the logfile)
 REPLACE   C:\Tic\Old\
 ;LOGSEEN    (If present, log SEENBY lines to the logfile)
 CRC      (Enable CRC testing)
 LogCRC    (Place copy of CRC in the log)
 Crc2Dup    (Place copy of CRC in the DUP file)
 TZ MET-1DST
 QUIET
 Nowait
 RAID

;; CEFNet Area C:\FILE\CF_NODEL\ CF_NODEL 2:381/100 lozinka *& ;FileSpec CF_NODEL 20 h <CEFNet> Nodelist, Pointlist

Area C:\FILE\CF_CNET\ CF_CNET 2:381/100 lozinka *& ;FileSpec CF_CNET 20 h <CEFNet> CroatiaNet datoteke

Area C:\FILE\CF_RAZNO\ CF_RAZNO 2:381/100 lozinka *& ;FileSpec CF_RAZNO 20 h <CEFNet> Razno

Area C:\FILE\CF_CROW\ CF_CROW 2:381/100 lozinka *& ;FileSpec CF_CROW 20 h <CEFNet> CroWare - programi domacih autora

*********** eof TIC.CFG

Napomena: komentari su oznaceni sa ;. Komentari sa ;FileSpec namijenjeni su Sealu - softveru za Squish koji ima Areafix i TIC funkcije.

Q 8. Sto je to TIC tehnologija?

TIC tehnologija za prijenos datoteka slicna je FidoNet tehnologiji za prijenos poruka. Svaka sekcija datoteka ima svoje ime (do 8 znakova). Uz datoteka distribuira se .TIC kontrolna datoteka koja sadrzi informacije o datoteci (ime, opis, CRC, sekcija), cvoristima na koje je datoteka vec distribuirana i drugo. Po prijemu datoteke pokrene se odgovarajuci program (npr. TICK.EXE Barry Gellera iz TICK210.ZIP) koji ucitava konfiguracijsku datoteku (TIC.CFG) i po njoj zakljucuje gdje primljenu datoteku treba smjestiti i gdje je treba odaslati. Za svako cvoriste kojemu se datoteka distribuira kreira se po jedna .TIC datoteka. Cuva se samo jedna originalna glavna datoteka. Ako je program prilagodjen nacinu cuvanja podataka o datotekama BBS softvera koji se koristi, datoteke se mogu odmah uciniti dostupne korisnicima. TICK.EXE je prilagodjen BBSovima koji podatke o datotekama cuvaju u vrlo rasirenom formatu FILES.BBS.

Datoteke se u distribuciju ubacuju HATCH programima (npr. HATCH.EXE iz TICK210.ZIP).

Postoji dosta TICK programa. Najpoznatiji, sa najvise mogucnosti, dostupan u verzijama za mnogo razlicitih BBS softvera je ALLFIX. Postoje i pomocni programi koji olaksavaju npr. objavu pristiglih datoteka, automatsko ukljucivanje drugih nodova u distribuciju itd.

Autor: Zdravko Blagdan
(Alt::BBS - Split - 2:381/100@Fidonet R.I.P.)
internet e-mail: blagi@remove_if_not_spammer.blagi.net
http://www.blagi.net/


Home Page Previous Page
This page is maintained by Zdravko Blagdan (blagi@remove_if_not_spammer.blagi.net). Last modified 30 Apr 2007.